Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Его  »  Преодоляване на егото  »  Не обръщайте внимание на това, което се случва

Не обръщайте внимание на това, което се случва

Не обръщайте внимание на това, което се случва

В определен момент през живота си повечето хора осъзнават, че съществува не само раждане, израстване, успех, добро здраве, удоволствие и победи, но също така и загуби, неуспехи, болести, старост, разпад, болка и смърт. Конвенционалните имена за двата типа неща са „добро" и „лошо", ред и безредие. „Смисълът" на човешкия живот обикновено се свързва с това, което той нарича „добро", но доброто непрекъснато заплашва да се срине, да рухне, да премине в безредие. Когато животът изгуби смисъла си, човекът е застрашен от безсмислеността и „лошото". Рано или късно безредието връхлита в живота на всеки човек, независимо колко застраховки си е направил. Връхлита под формата на загуба или инцидент, болест, някаква форма на инвалидност, стареене, смърт. Ала връхлитането на безредието и настъпващият в резултат срив на дефинирания от ума смисъл могат да се окажат вратата, водеща към по-висш порядък.

„Защото мъдростта на тоя свят е безумство пред Бога", се казва в Библията. Какво е „мъдростта на тоя свят?" Движението на мисълта, а смисълът се дефинира предимно и най-вече от мисълта.

Мисленето изолира една ситуация или събитие и го нарича „добро" или „лошо" - сякаш то има отделно съществуване. Когато прекалено се мисли, действителността се фрагментира. Това фрагментиране е илюзия, но изглежда напълно реално за човека, който е в негов плен. Вселената е неделима цялост, в която всичко е взаимосвързано, изолирани неща няма.

По-дълбоката взаимосвързаност на всички неща и събития предполага, че умствените етикети „добро" и „лошо" са в крайна сметка илюзорни. Те винаги предполагат ограничена гледна точка и в този смисъл са само относително верни и са временни. Прекрасна илюстрация е историята за мъдрия човек, който спечелил от лотарията скъпа кола. Семейството и приятелите му се зарадвали на късмета му и дошли да го поздравят. „Не е ли чудесно! - казали те. - Та ти си истински късметлия!" Мъжът се усмихнал и отвърнал: - „Може би". Няколко седмици се радвал на колата, пътувал с нея нагоре-надолу. Ала един ден пиян шофьор се блъснал в него на едно кръстовище и той се озовал в болницата с множество наранявания. Семейството му и приятелите му дошли на посещение. Рекли му: „Такава липса на късмет!" Той пак се усмихнал и им отвърнал: „Може би". Докато бил в болницата, една нощ се образувало свлачище и къщата му рухнала в морето. На следващия ден приятелите му дошли на посещение и казали: „Не си ли късметлия - беше в болницата и затова не падна с къщата в морето." Той отново отвърнал: „Може би."

„Може би" на мъдрия човек всъщност означава неговия отказ да съди случващите се неща. Вместо да отсъжда, той приема и по този начин влиза в съзнателна хармония с по-висшия порядък. Той знае, че често е невъзможно умът да разбере какво място заема или каква цел има в тъканта на цялото привидно случайно събитие. Но случайни събития не съществуват, нито пък има неща или събития, съществуващи изолирано само чрез себе си и за себе си. Атомите, които съставляват вашето тяло, някога са били родени сред звездите, а причините дори за най-малкото събитие са буквално безкрайни и свързани с цялото по безброй неразбираеми начини. Ако искате да проследите причината за дадено събитие, ще се наложи да се върнете до самото начало на сътворението. Космосът не е хаотичен. Самата дума „космос" означава „ред, порядък". Ала не ред, разбираем за човешкия ум. И все пак, въпреки че умът не е в състояние да го разбере, понякога успява да надзърне в него.

Дж. Кришнамурти, великият индийски философ и духовен учител, почти непрекъснато пътувал по света и изнасял беседи. В продължение на повече от петдесет години той се опитвал да предаде с думи (които са съдържание) това, което е отвъд думите, отвъд съдържанието. По време на една от неговите лекции, през по-късния етап от живота му, той учудил слушателите си със следния въпрос: „Искате ли да научите тайната ми?" Всички застанали нащрек. Сред слушателите имало хора, които вече 20-30 години го слушали и все не успявали да схванат същината на учението му. И най-после след всичките тези години, учителят цял да им даде ключа към разбирането на думите му. „Ето тайната ми: не обръщам внимание на това, което се случва" - казал Кришнамурти.

Той не се впуснал в подробности, така че, по-голямата част от слушателите му били още по-объркани отпреди. Ала съдържанието на простите на пръв поглед думи е дълбоко и проникновено.

Да не обръщаш внимание на това, което се случва - какво означава това? Означава, че вътрешно съм в хармония с всичко случващо се. Под „това, което се случва" се има предвид настоящия момент, който винаги е такъв, какъвто е. Подразбира се съдържанието, формата, която настоящият момент - защото не съществува нищо друго, освен настоящия момент. Да приемаме. Да бъдем в хармония с това, което е, означава да се отнасяме с вътрешна несъпротива към „това, което се случва". Означава да не му лепваме умствените етикети „добро" или „лошо", а да го оставим да бъде. Но следва ли от това, че няма смисъл да предприемаме действия, имащи за цел някаква промяна в живота ни? Не, точно обратното. Когато в основата на нашите действия стои вътрешната хармония с настоящия момент, действията ни стават овластени от разума на самия Живот.

Рейтинг: 4.5/5 на базата на 15 оценки
прегледи 31949

Препоръчани продукти

Коментари за Не обръщайте внимание на това, което се случва

 1. .

  Това превод на откъс от "Новата Земя" на Екхарт Толе ли е?

 2. 1.

  Da.

 3. 2.

  Хммм, интересно е и има логика.

 4. 3.

  Страхотна статия, благодаря!

 5. 4.

  Теоретично звучи чудесно, но на практика малко трудно се приема - да знаеш, че нищо не зависи от теб и което трябва да се случи - то се случва, въпреки усилията ти да го предотвратиш....

 6. 5.

  ДОБРА СТАТИЯ, НО НЕ МИ ХАРЕСВА ЗАВЪРШЕКА. Не е правилно, да приемаме всичко каквото се случва. По скоро имам предвид злото. Човек трябва да прави всичко което е във неговите възможности но въпреки това, ако дойди злото, дато приеме, без без СТРЕС И ШОК. След като той е направил всичко каквото са му позволявали възможностите и злото въпреки това едоло, значи е имало сериозна причина за това. Такова сло, трябва да се приеме БЕЗ СЪЖАЛЕНИЕ И СТРАДАНИЕ. Човек, трябва да се научи, да ГУБИ, без да страда от това. Т. е., да постигне, НЕЗАВИСИМОСТ, от МАТЕРИЯТА.

 7. 6.

  някои неща не зависи от нас
  и не всичко можеш да направиш което си мислиш

 8. 7.

  Много правилно казано

Подобни статии

Потребността от повече

Потребността от повече

Егото се идентифицира с притежанията, но удовлетворението, което те дават е повърхностно и краткотра...
Идентифициране с неща

Идентифициране с неща

Работещите в сферата на рекламата отлично знаят, че за да продават неща, от които всъщност хората не...
Идентифициране с тялото

Идентифициране с тялото

Освен с предмети, друга основна форма на отъждествяване е с „моето" тяло. Най-напред, тялото е мъжко...
Илюзиорното АЗ

Илюзиорното АЗ

Думата „аз" въплъщава най-голямата грешка и най-дълбоката истина - в зависимост от това как се изпол...