Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Его  »  Характеристики на Егото  »  Гордост

Гордост

Гордост

Има много различни състояния на егото, които влияят на психиката и следователно на живота. Всяко от тях може да се изучава, като се наблюдава през ежедневието. Всяко от тях има много слоеве на сложност, осъзнаването им и разкриването на слоевете им е от съществено значение за тяхното отстраняване, което е важно за духовното пробуждане.

Гордостта е необходимо да бъде разгледана, тъй като ако търсите за духовност, това е огромна пречка за преодоляване, която е трудно да бъде видяна и разбрана.

Като всяко вътрешно състояние на егото, в него има много повече, отколкото изглежда на пръв поглед. Колкото повече го проучвате вътре в себе си, толкова по-необикновени неща ще откривате.

Гордостта понякога се разглежда като добродетел, но ако се вгледате в нея ще откриете, че е един от много различни аспекти на егото, без които ще сте по-добре.

Егото е като октопод с много пипала, има много различни аспекти. Всеки който е хванат от него може да бъде заблуден да вярва, че е прав, или че знае, когато не е прав.

Гордостта е нещо с което много трудно може да се справим, поради способността й да води до самоизмама.

Всички вътрешни изрази и действия на смирението може да бъдат налице и въпреки това, все още може да се гордеем.

Смирението на пръв поглед, може да е гордост под прикритие, която се изразява по хитри начини, като например, когато някой казва нещо като: "О не, аз наистина не знам много, ти знаеш повече" и подобни неща.

Когато някой се опитва да бъде смирен, той не е: под това се крие гордост.

Никой не може да наистина да се опита да бъде смирен. Можете да съзнавате гордостта, но само с истинско смирение виждате нещата такива каквито са. Това означава да бъдете наистина скромни. Това не значи да се поставите на противоположната страна на това, да отстоявате себе си за да бъдете горди. Това противопоставяне е отново гордостта в действие.

Гордостта влияе на всички аспекти в живота, но основно прави хората доста глупави, защото е трудно да се разберат когато тя е във тях. Тя заслепява човека за собствените му грешки, които той не е склонен да признае, и следователно не предприема стъпки, за да ги отстрани. Някой може да се опита да придобие знания, за да чувства че е нещо повече и да се чувства по-добър, но това е по-добро в истинския смисъл на думата.

Навсякъде по света хората се опитват да се отстояват себе си, да бъдат първи, най-добрите и т.н., а това не е добър начин да се живее. Това всъщност е доста неприятно нещо, всеки трябва да се конкурира с някой друг и конкуренцията е психологическа - това е просто начина, по който действат животните. Има много по-добър начин да живеят, това е да бъдат обективни, способни да мислят и действат ясно с грижи и внимание за себе си, другите и общото благо.

Истинската духовност е несъвместима с фантазиите на гордост, които могат да заблудят някой да вярват, че са най-духовно развити и най-осъзнавати. Такива хора смятат, че са над другите и вярват, че са по-духовни. Но духовността изисква смирение, което е обективност и така гордия човек блокира себе си от постигането й.

Животът постоянно предизвиква в малкия свят на гордостта конфликти с реалността. И тогава ... се появява страх, който е резултат от гордостта. Така можете да се заключите в ужасното царство на страха, и с този страх да ви заключви в тази ужасна реалност, където да мислите повече за себе си, като някакъв начин на вътрешна компенсация. Заключени в черупка от гордост и страх, вие се опитвате да се конкурирате, опитате да направите нещата в дадена област добре, за да успеете, но това не е реален успех и вътрешно оставате слаби.

Гордостта е много осакатява. Хората с власт, които нареждат на околните могат да правят грешки, свързани с много хора. По този начин диктаторите и тираните, вярват че са оправдани в това, което правят, докато в действителност те живеят във фантазията на гордостта и направят грешки, които причиняват страдание на околните.

Гордостта може да се изрази с снизходителен тон, който поглежда надолу към другите без да го осъзнават и допринася за чувството, че са прави, което може да стане един вкоренен начин на мислене, който е трудно да отстъпи, докато е невидим за този, който го ползва.

Един човек може да изглежда добродетелен и да оставя впечатление на висок морал и духовност, но когато е с наранена гордост, същия човек може да се превърне в чудовище.

Гордостта няма място в духовността, за всеки който започва да напредва духовно, смирението е едно от първите изисквания. Това не е колко практики, някой може да прави или как някой може да работи цял живот и да направи прекрасни неща, но никога да не започва истинския път, заради гордостта.

Ако тези, които търсят духовност не могат да видят собствената си гордост, може да имат достатъчно късмет, да се смирят от обстоятелствата отново и отново, докато се изправят пред себе си и започнат да виждат и да изкоряват гордостта.

Но скромния човек или дори наранен имидж от някой, който е горд, омразата може да бъде повален на тях като илюзорен свят на гордост се разклаща и чудовището отвръща на удара.

Гордостта създава илюзорен свят - човек изпълнен с гордост гледа с високомерие някой, който искрено признава, че се чувства горд, от своя страна на лицето, което признава, може да се почувствате по-добро от другия, защото той не е толкова горд, че да бъде в състояние да го каже, докато другия може да е бил твърде горд, че са го каже първи. Това е част от мрежата на гордост. Мрежа, чиито тънкости трябва да се виждат и разбират за всеки сериозен езотерична работа, за да се осъществи.

Освобождаването от гордостта дава възможност за ясно мислене и действие, увеличава личния капацитет, и в същото време отворя вратите към истинската духовност.

Рейтинг: 3.0/5 на базата на 6 оценки
прегледи 16088

Препоръчани продукти

Коментари за Гордост

 1. .

  Авторът на есето през цялото време говори за надутостта, а не за гордостта и пренебрегва факта, че има основателна и неоснователна гордост. Освен това той представя своето лично мнение като доказан факт, като някаква аксиома и не се аргументира, което е признак за неговата надутост. В написаното няма аргументация, няма логика, а само субективно отношение. Малко е смешно да говориш за духовност, като едновременно с това се надуваш и натрапваш субективното си мнение.

 2. 1.

  Авторът на есето през цялото време говори за надутостта, а не за гордостта и пренебрегва факта, че има основателна и неоснователна гордост. Освен това той представя своето лично мнение като доказан факт, като някаква аксиома и не се аргументира, което е признак за неговата надутост. В написаното няма аргументация, няма логика, а само субективно отношение. Малко е смешно да говориш за духовност, като едновременно с това се надуваш и натрапваш субективното си мнение.

 3. 2.

  Авторът на есето през цялото време говори за надутостта, а не за гордостта и пренебрегва факта, че има основателна и неоснователна гордост. Освен това той представя своето лично мнение като доказан факт, като някаква аксиома и не се аргументира, което е признак за неговата надутост. В написаното няма аргументация, няма логика, а само субективно отношение. Малко е смешно да говориш за духовност, като едновременно с това се надуваш и натрапваш субективното си мнение.

 4. 3.

  Според мен целта на автора надали е била надуване и натрапване на мнение, а е просто опит и начин да помогне на хилядите хора, решени и готови да преминат към новото измерение да бъдат максимално информирани защо сме такива! "На пръсти" се броят хората успели да преодолеят егото си и аз искрено и от сърце мога да завиждам на тези хора.

  Мартин, не търцете под редовете. Като човек, който се интересува от тези неща и който е преживял доста необикновени неща (нефизически - сложно е) мога да Ви посъветвам да се усмихнете и не приемате статията по негативен начин, както сте писали а като начин за помагане на всички!

 5. 4.

  Авторът тръгва от грешни определения за его и гордост. Оттам всичко останало върви в грешна посока и накрая се стига до грешни заключения. Например, авторът заявява че трябвало да се справим с егото и гордостта си. Защо? - няма смислен и обоснован отговор. Авторът заявява, че без гордостта ще сме по-добре и че егото било като гаден октопод с пипала . Защо? - няма смислен и обоснован отговор. Авторът директно тръгва от своето мнение и без да се обоснове прави заключения - грешни заключения. Егото и гордостта имат съвсем други определения и водят до съвсем полезни за личността резултати. Его буквално значи АЗ и включва неща като себепознаване, себеразвитие, себеизява, а гордостта е осъзнаване на собствената значимост и на значимостта на собствените постижения. Тя се свързва със взискателността към самия себе си и към околната среда и с вътрешната удовлетвореност. Гордостта може да бъде основателна и неоснователна. Първата е градивна, а втората - не.

 6. 5.

  Гордостта, чувството за превъзходство, възниква при съизмерване с по-ниско стоящите от нас (като обществено положение или като еволюционно развитие), унижението - когато се сравняваме с по-високостоящите. Смирението се поражда, когато се "съизмерим" с Бога.

 7. 6.

  Горделивият не може да работи върху своята почва. Защо? - Твърда, суха е тя. Той страда от твърдост и сухота на съзнанието си. За да се освободи от болезненото състояние на гордостта, човек трябва да превърне гордостта в самоуважение.
  Какво трябва да прави горделивият, за да се освободи от сухотата на съзнанието си? - Той трябва да се смири... Гордостта се възпитава чрез смирението.

 8. 7.

  Абсолютно съгласна, даже го имам и като пример в живота си.

 9. 8.

  Много се говори за гордостта ,но рядко се обяснява с прости думи !Не съм открила топлата вода има от началото както всичко друго ,гордостта е когато приемаш обидата дали е справедлива или
  Не обида е !Просто е обяснено в приказката за Алиса в Страната на чудесата как Сестрата приема обидата и си пропилява целия живот заради това ,че е била права и обвинена не права вилно !Тук е разколничето по добре теглете една майна отколкото да се обиждате !А обидения си остава в своя затворен свят
  Благодаря за времето Другари

 10. 9.

  Гордоста злобата и алчноста убиват доброто у човека

Подобни статии

Желанието

Желанието

Егото се нуждае от активност, за да съществува. Харесването и нехаресването, привързаността, омразат...
Издигане над мисълта

Издигане над мисълта

Вашият ум е средство, което използвате за решавате определени задачи. И когато задачите са изпълнени...
Оплакване и негодувание

Оплакване и негодувание

Оплакването е една от любимите стратегии на егото, за да подсили себе си. Всяко оплакване е една мал...
Потребността от повече

Потребността от повече

Егото се идентифицира с притежанията, но удовлетворението, което те дават е повърхностно и краткотра...