🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Преодоляване на егото

Как да се освободим от ума си

Ако отидете на лекар и кажете че чувате глас в главата си, най-вероятно ще ви пратят на психиатър. На практика всички чуват един или няколко гласа в главата си, които никога не спират - това е неволният мисловен процес, който не съзнавате, че е възможно да спрете.

Най-вероятно сте виждали "луди" хора, които си говорят сами на глас. Това е същото което правите и вие, с изключение че вие не го правите на глас. Този глас постоянно коментира, разсъждава, съди, сравнява, и т.н., неща които обикновено не са свързани с обстоятелствата около вас в момента. Обикновено той повтаря и анализира минали събития, или планира бъдещи ситуации като на моменти включва визуални образи и мисловни форми. Понякога си представя как нещата не вървят както трябва, тогава ние изпитваме тревога. Дори когато гласът говори за настоящата ситуация, той я тълкува на базата на това което ви се е случило в миналото и на наследенета обществена нагласа. Това тълкуване на настоящето през погледа на миналото води до напълно изкривена представа. Това е един от най-лошите врагове на човека. Той постоянно ги тормози, ангажира и това води до изчерпване на енергията и силите му.

Как може да се освободите от ума си

Започнете по-често да се заслушвате и наблюдавате в този глас в главата си. Забележете повтарящите се мисловни форми - тези които се въртят от години в главата ви. Опитайте се да бъдете наблюдаващ в този процес.

Трябва да слушате гласа си без да анализирате и съдите това което чувате. Ако започнете да съдите, значи гласът се е промъкнал във вас през задната вратичка. Постепенно ще осъзнаете че гласът не сте вие, вие го слушате и наблюдавате. Тогава ще осъзнаете: тук е гласът, а тук съм аз и го наблюдавам. Това осъзнаване "аз съм" е усещане на присъствие, а не мисъл. То идва отвъд мисълта.

Когато наблюдавате една мисъл вие я осъзнавате и осъзнавате себе си като неин наблюдател. Тоест вие не сте мисълта, а чувствате вашето присъстватвие зад мисълта. Тогава мисълта започва да отслабва, тъй като вече не се отъждествявате с нея. В този момент ще усетите спирането на мисловния поток и ще изпитате състояние на покой. В началото това трае няколко секунди, но постепенно ще става по-продължително. Когато се появи това усещане за покой и единство - това е вашето естествено състояние, което обикновено е засечвано от ума.

Колкото повече навлизате в това състояние на немислене, толкова силно усещате състоянието на чисто съзнание. Тогава усещате присъствието си с такава сила, че цялото мислене, емоции, физическо тяло и вънщния свят ви струват маловажни в сравнение с него.

Друг начин да спрете мисловния поток е като насочите вниманието си към Настоящето. Опитайте се да осъзнаете сегашния момент. Това ще ви отклони от потока от мисли и ще ви доведе до състояние на засилено съзнание и будност, но без мислене. Това всъщност е медитацията.

Можете да упражнявате това по всяко време. Просто вземете едно рутинно действие от ежедневието което обикновено изпълнявате автоматично и се опитайте да насочите цялото си внимание върху него. Например когато се качвате или слизате по стълби обръщайте голямо внимание на всяко стъпало и всяко движение. Опитайте се да присъствате изцяло. Най-сигурния начин да измерите успеха е нивото на вътрешния покой, който ще изпитате.

След време може да усетите че се усмихвате на гласа в главата си както бихте се усмихнали на лудориите на дете. Това показва че не вземате толкова насериозно ума си, тъй като идентичността ви не зависи от него.

Рейтинг:
4.0/5 на базата на 13 оценки

Отзиви

Иван
Хора някой ако може да помогне ще съм мн благодарен ако някой се е справил с това ще е чудесно да сподели как дори съм готов на заплащане,защото вече не издържам 3та година ето и тел за връзка ако някой има идей или го е преодолял 0896032682;
Живко Стойков
Здравейте! Забелязал съм, че когато осъзная една мисъл тя почти веднага изчезва , независимо дали е положителна или отрицателна! Но когато съм сред хора забравям да съм осъзнат, и разбирам защо почти всички Просветлени хора са се отделяли на планината. Защото сред природата е много- по лесно да се отървем от всекидневните мисли и тревоги!
Neznam po kakva prichina i na men mi se sluchi sushtoto ne edin a nqkolko glasa kak moga da spra da gi chuvam
juana
Goliamo mi e zhelaniet da se naucha da izklucha tia dosadni natrapchivi misli vav uma si...no ne uspiavam...kazhete mi molia vi niakakv nachin da gi ignoriram...do niakade go postigam kogato sam na pojod v planinata tam prosto izkluchvam...ne moga da se kateria po skalite prez cialoto si vreme..blagodaria bi
Стоянов
След като започне психично болен да си говори сам как от тук нататък му се влошава положението и колко време може да издържи така?
Виж още отзиви
Коментирай
loading...